Informacja o alergenach
DRODZY RODZICE!
W naszej kuchni używane są produkty zawierające alergeny pokarmowe i produkty powodujące nietolerancje pokarmowe, w tym produkty zawierające „ŚLADOWE ILOŚCI ALERGENÓW” lub „MOGĄCE ZAWIERAĆ ALERGENY” wg Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE)
Nr 1169/2011 w odniesieniu do składników obecnych w środkach żywności:
- Zboża zawierające gluten i produkty pochodne – mąka pszenna, płatki owsiane, płatki kukurydziane, płatki jaglane, płatki jęczmienne, kasza manna, kasza jęczmienna, makaron, bułka tarta, kawa zbożowa, groszek ptysiowy, grzanki, pieczywo, otręby, ciasta, bułki, drożdżowe, kisiel, budyń, kiełki pszenicy
- Skorupiaki i produkty pochodne – brak
- Jajka i produkty pochodne – jaja, wypieki, ciastka, makaron jajeczny
- Ryby i produkty pochodne – ryby surowe (mrożone), ryby przetworzone (konserwy: tuńczyk w sosie własnym, szproty, śledzie w sosie pomidorowym), ryby wędzone (makrela, łosoś)
- Orzeszki ziemne (arachidowe) i produkty pochodne – brak
- Soja i produkty pochodne – kiełki soi
- Mleko i produkty pochodne – mleko, masło, jogurt, ser żółty, ser biały, serki kanapkowe, śmietana, maślanka, kefir
- Orzechy tj. migdały, orzechy laskowe, orzechy pekan, nerkowce, orzechy brazylijskie, pistacje, orzechy makadamia – brak
- Seler zwyczajny i produkty pochodne – seler korzeń
- Gorczyca i produkty pochodne – musztarda, wędliny, produkty mięsne, mieszanki przypraw
- Sezam i produkty pochodne – ziarno sezamowe, bułki, płatki śniadaniowe
- Dwutlenek siarki i siarczyny w stężeniach powyżej 10 mg/kg lub 10 mg/l w przeliczeniu na SO2 – morele suszone, chrzan tarty
- Łubin i produkty pochodne – brak
- Mięczaki i produkty pochodne – brak